bal@hetisweerbal.nl 06 2505 5898

Het is weer Bal!

Mathijs Groenewoud over Amsterdam voetbalstad

Mathijs GroenewoudMathijs Groenewoud is sinds jaar en dag het gezicht van het Amsterdams voetbal. Zo presenteerde hij jarenlang een programma op RTV-NH, waar hij regelmatig in de clinch lag met Ton Ojers. Daarna richtte hij, samen met Jos van Mieghem de website Het Amsterdamsche Voetbal op. Deze website draait al jaren op volle toeren, want er komen maandelijks bijna een half miljoen mensen die gretig al het nieuws opslurpen.

Dit doen Jos en Matthijs natuurlijk niet alleen, maar met behulp van ruim dertig vrijwilligers die alle velden afstruinen op zoek naar een verhaal, een wedstrijdverslag of een mooi plaatje.

Groenewoud is dus bij uitstek iemand die een mening heeft over onze stelling Is Amsterdam voetbalstad?

Amsterdam zal altijd een voetbalstad blijven

Natuurlijk is Amsterdam een voetbalstad. Alleen zijn er dingen veranderd.

Geen Blauw Wit, Volewijckers, DWS of FC Amsterdam meer in het betaalde voetbal, maar er blijft nog zoveel moois over alleen moet je er anders naar kijken en het verleden even laten rusten. Kijk naar het huidige aanbod en nieuwe clubs die de hoofdstad kleuren.

Natuurlijk zijn er genoeg kanttekeningen te plaatsen bij de huidige situatie. Veel clubs verdwijnen of gaan fuseren. Het aantal clubs in Amsterdam is in nog geen twintig jaar tijd afgenomen van 97 clubs (in 1997) naar 57 in 2015. Dat is schrikbarend, maar onoverkomelijk in deze tijd. Maar zie het positieve er van in. Grotere en sterkere clubs met een goede accommodatie.

En zo komen er automatisch nieuwe namen boven drijven. Clubs die toonaangevend zijn voor Amsterdam. Die ook buiten de regio een naam hebben opgebouwd. Natuurlijk is daar AFC (Topklasse), maar ook de hoofdklassers Swift, De Dijk en JOS Watergraafsmeer (natuurlijk ook met een prachtige geschiedenis) staan inmiddels voor een prachtige Amsterdamse voetbalsfeer.

En dan zijn daar de ‘nieuwe’ clubs, die zoveel uitstralen in onze stad. WV-HEDW (de club met de meeste senioren elftallen in Nederland!), SDZ, Buitenveldert, Buiksloot en AFC IJburg en ga zo maar door. Het zijn andere namen dan vroeger met een ander verhaal en een andere historie, maar zeker niet minder mooi. Tijden veranderen nu eenmaal, maar Amsterdam zal altijd ene voetbalstad blijven.

En daarmee heeft Groenewoud een punt, want als Amsterdam geen voetbalstad zou zijn, dan zou die website toch allang een stille dood zijn gestorven?

Zondag 29 november is het zover: Het is weer Bal! Een ouderwets gezellige voetbalavond in het theater met een mooi gevarieerd programma. Er zijn nog wat kaarten verkrijgbaar, ze kosten slechts € 9,95 en geven je die middag ook nog toegang tot de wedstrijd AFC-VVSB op Sportpark Goed Genoeg.

Koop je kaarten op de website van het TOBACCO Theater!

Comments

comments