bal@hetisweerbal.nl 06 2505 5898

Het is weer Bal!

David Endt over Amsterdam voetbalstad?

David EndtJa, dat krijg je er van als je mensen om een reactie vraagt. De één reageert kort en krachtig, zoals Sjaak Tersteeg deed. De ander wat langer, zoals Rob Bianchi en Mathijs Groenewoud.

Maar er is altijd een overtreffende trap, zo iemand die er even goed voor gaat zitten en een prachtig verhaal op papier zet, vol treffende beeldspraak en prachtig sentiment. Dat kun je aan David Endt wel overlaten…

David reageerde met onderstaand verhaal op onze stelling ‘Is Amsterdam Voetbalstad?

In Rotterdam gaan ze natuurlijk heel hard lachen wanneer  ze ter ore komt: Amsterdam Voetbalstad! Ze winnen daar dan wel geen titels meer ( hun grasambitie is gebaseerd op dromen en de factor hoop) maar ze hebben nog steeds drie betaald voetbalclubs in hun stad en die zorgen er alleen al voor dat het etiket Voetbalstad voor Rotterdam legitiem is. Het fanatisme in Rotterdam is anders. Bepaaldelijk wat Feyenoord betreft  wordt  in de laatste twintig jaar de felheid van support zwaar bepaald door de frustratie van de Ajax hegemonie. Men is er koortsiger fanatiek en die koorts ontneemt velen al snel het zicht. Maar dan hebben we het over de al dan niet veronderstelde grootmachten Ajax en Feyenoord, de meest in het oog springende vertegenwoordigers van de beide steden.  Om waarlijk Voetbalstad te zijn, is er meer nodig. Dan heb je het over de hartslag van het voetbal, de plekken waar gespeeld wordt, de voetbalvoeding voor de jeugd. Historie ook.

 

De fusie van de clubs die naast oostelijk Ajax de drie andere windstreken van de stad vertegenwoordigden, De Volewijckers, DWS en Blauw Wit, was een castratie van Amsterdam Voetbalstad!. Het kon niet anders, ik weet het, maar wat een pijnlijke affaire was dat. Drie clubs met een zo eigen identiteit, een zo diverse historie, drie clubs die zozeer hun gewest vertegenwoordigden, werden veroordeeld tot travestie. Bij het aannemen van een andere gedaante  leverden ze hun karakter in. Na verloop van tijd kwamen de onvermijdelijke  barstjes in de harder wordende make-up, de valse wimpers vielen af en de kunstborsten gleden naar kniehoogte. Démasqué Total, met het afwerpen van de minijurk was de castratie voltooid. Het deed het begrip Amsterdam Voetbalstad! pijn.

 

Op lager niveau werd Amsterdam Voetbalstad! nog wel gehandhaafd. Vele clubs waren bakens. Bakens van hun wijk of van een sociale verhouding.  En de plekgebondenheid zorgde voor rivaliteit en dus voor reuring, leven. Discussie, onenigheid,  elkaar op de hak nemen, verbondenheid. Ieder clubhuis of kantine had zijn eigen geur en smaak. Ja, het Amsterdamse voetbal was levendig en kleurrijk en weelderig voorzien van typerende figuren. Maar het is vooral verleden. Het landschap is veranderd. Bloedgroepen zijn vermengd, geijkte clubs zijn omgevallen, anderen werden tot travestie gedwongen. Een enkele club wist, met inbegrip van aanpassing aan  sociale wereld van de stad, hun identiteit, hun aard te behouden. Onveranderd leeft voetbal in Amsterdam, overal, van Zoutkeetsgracht tot Zeeburgerdijk, van Klaprozenweg tot Witte de Withstraat en van Beukenplein tot  Slotermeerlaan. Ja, zelfs in de Reguliersdwarsstraat.  Overal kun je een aasje uitwerpen en meteen beet krijgen: voetbal! Ajax is de vlaggendrager van nationaal niveau en met een nationale aanhang, Daaronder woelt het ware Amsterdammerschap dat nog een paar decennia zal worden gevoed door de weemoed, het verlangen naar toen, het toen van de kleinschaligheid. Onmogelijk dat te herstellen, onzin het terug te verlangen.

 

Er wordt nu geredetwist over de Clasico, over Man U van Louis, over de aanvalslinie Fischer-Milik-Younes.

 

Andere tijden voetbal. Ja, Amsterdam voetbalstad. Maar niet met een hoofdletter V.

David Endt beschrijft het niet alleen mooi, hij kan het ook prachtig vertellen! Zondag staat hij, samen met Diana Kuip, Menno Pot en Marcel van Roosmalen op het toneel van het TOBACCO Theater, om nog meer prachtige verhalen voor te dragen over het voetbal in Amsterdam (en misschien wel daarbuiten).

De avond wordt gecomplementeerd met een optreden van Joop Leeuwendaal, mooie beelden en een geweldige FC Amsterdam Voetbalquiz waarmee je geweldige prijzen kunt winnen. Het hele programma staat dus in het teken van ons thema Amsterdam Voetbalstad?.

Kaarten, die ook recht geven op gratis toegang bij de wedstrijd AFC-VVSB, kosten € 9,95 en zijn verkrijgbaar op de website van het TOBACCO Theater.

Comments

comments