bal@hetisweerbal.nl 06 2505 5898

Het is weer Bal!

Beste Dries Roelvink

Afgelopen voorjaar kon Nederland kennis maken met het huishouden van de Dries der Driesen. Jij als je immer relaxte zelf, je zoon Dave die zichzelf als ongeleid projectiel door het Amsterdamse nachtleven schoot en die arme Honoria die het hele zooitje maar moet reguleren. Vermakelijke televisie. Die Dave is vast een lieve jongen, maar zeker geen lieverdje.

In tegenstelling tot z’n ouweheer! Jij was wel een lieverdje want jij hebt toch voor ‘De Lieverdjes’ gevoetbald? FC Amsterdam, die mythische club die ik nooit heb zien spelen omdat ik nét iets te jong ben. Er zijn boze tongen in Amsterdam die beweren dat je niet echt voor FC Amsterdam hebt gevoetbald omdat je nooit in het eerste hebt gespeeld, maar dat vind ik onzin. Je hebt het shirt gedragen, je hebt in hun teams gespeeld en ze hebben je nog betaald ook voor je diensten. Dan heb je er gewoon gespeeld. Klaar. Ik ken een gozer die ooit als kind een testwedstrijdje voor Ajax heeft gespeeld en die nu nog aan elke bar waar ie staat roept dat ie voor Ajax heeft gespeeld, dat vind ik wat anders.

FC Amsterdam amateurs 1978Hoewel ik FC Amsterdam dus nooit heb zien spelen (zoals de meeste Amsterdammers, want bijna niemand ging er naar toe) ga ik aanstaande zondag op ‘Het Is Weer Bal’ wel een quiz presenteren over de FC. En dat had ik nooit kunnen doen zonder de hulp van trouwe FC Amsterdam-supporters Wim, Rob en Ted. Ik weet niet of je die mannen kent, maar die hebben dus een hele zolder vol met FC Amsterdam-artikelen. Ik denk dat jij je ogen uit zou kijken als oud-speler. Ik was in elk geval zwaar onder de indruk van hun collectie.

Behalve affiches, programmaboekjes, sjaals, shirts en de beroemde plaquette met de tekst ‘Humor is het karakter van deze ploeg’ zijn zij ook in het bezit van wat administratieve paperassen en zo kon ik zien wat een voetballer in het seizoen 1978/1979 verdiende: duizend gulden handgeld en tweehonderdvijftig gulden per maand. Bedragen waar zelfs een motorisch gestoorde linksback uit de derde klasse tegenwoordig niet eens meer zijn veters voor strikt.

Hoewel je dus betaald werd stond er boven de lijst ‘Amateurs’. Wat natuurlijk gek is, aangezien je wel werd betaald. Ik ben ook amateur geweest; in de meest letterlijke zin van het woord. Geen voorzitter die er ook maar ooit aan zou kunnen denken om ook maar een gulden te geven aan de noeste doch zwaar beperkte verdediger van het zevende. Ik was de enige voetballer in Amsterdam met twee linkerbenen.

Ik weet niet hoe je komende zondag in je tijd zit, Dries, maar als je zin hebt om langs te komen zondag in het TOBACCO Theater aan de Nes ben je van harte welkom. We hebben mooie voetbalverhalen, muziek (er valt helaas dus niets te schnabbelen) en dus de FC Amsterdam-quiz. Kunnen we eens kijken wat je nog weet van je ouwe cluppie!

Bij dezen ben je uitgenodigd!

Met vriendelijke groet,
Rodney Rijsdijk

Comments

comments